Metselbijen; ontzettend nuttig voor de bestuiving van bloemen
Solitair en eenvoudig te houden
Wist je dat deze metselbijen solitair leven? Het kan zijn dat ze in groepen voorkomen, zoals bij Wim Oskam Fruit. Dit, omdat hier de bloesem in de lente/zomer volop eten geeft en hun nestlocatie op een zonzijde aanwezig is, maar over het algemeen leven ze graag solitair in tuinen en parken.
Metselbijen zijn hele vredelievende en onschuldige insecten. Ze leven van stuifmeel en nectar. Voor Wim zijn het hele lieve beestjes en steken niet. De hommel kan wel eens steken een bijen kunnen echt nog wel eens echt boos zijn. Ook zijn ze actiever bij koudere temperaturen en
eenvoudig te houden, veel eenvoudiger dan de “gewone” honing bijen.
Metselbijen zijn vaak in bijenhotels te vinden en danken hun naam aan de gewoonte van de meeste soorten om hun nestcellen te 'metselen' van leem, water met modder. De bijenhotels zijn van hout met kokertjes. Daarin leggen ze zo’n 6/7 eitjes per holletje en metselen daarna de deur dicht. Ze verpoppen in de zomer en komen eind augustus/september uit. De jonge bij blijft echter in de broedcel overwinteren en komen pas in het vroege voorjaar naar buiten.
Overwinteren
Bij Wim gaan ze overwinteren in de koelkast in een bijenhotel. Ze worden slechts een week of 3 oud. De vaders zijn al eerder dood, en de moeders leggen eitjes van zo’n 4/5 mm. Dan gaat men bij Wim voor de winter deze cocon-nestjes oogsten en leeg maken en wassen. Daarna kunnen ze in de koelcel tot in de lente.
In het vroege voorjaar mogen ze er weer uit. Wim houdt in de gaten wat voor weer het gaat worden, waarbij het belangrijk is wat de temperatuur gaat doen en wanneer de bloemen van de kersen en aardbeien planten uit gaan komen. Dan halen ze ze eruit en weer een weekje verder worden ze wakker. Zodra de verwachting er is dat de bloemetjes open gaan staan, mogen ze uiteraard naar de planten. Als het toch te koud is geeft Wim ze extra blauwe druiven sap om toch voldoende te eten en anders vliegen ze massaal op de kersen, peren en appelen.
Leefwijze en bestrijding
Deze bijen kunnen geen schade geven of bestrijding nodig. Het zijn juist hele nuttige insecten voor het bestuiven van planten. Wim heeft inmiddels bijna 1000 van de werkzame metselbijen..
Kom gerust eens kijken hoe de natuur prachtig zijn gang gaat hier!
Foto: Pieter van Breugel