Handige weetjes:
Voor de kersenliefhebber, telt natuurlijk vooral de smaak en het uiterlijk. De kersen die je vandaag de dag koopt, komen vooral uit laagstamboomgaarden. Je herkent ze makkelijk: Knapperige, grote, sappige, vleeskersen zijn het. "Luxe kersen", zeggen de kersentelers. Wij hebben bijv. de Kordia.
Hier en daar vind je nog oude rassen uit de hoogstamboomgaarden. Hoogstamboomgaarden zijn niet meer rendabel. Als 'agradisch erfgoed' houden de kersentelers die nog in stand. De laagstamkersen zijn meestal veel kleiner en zachter. Kijk op de kersenkalender voor de verschillende oude en nieuwe soorten en wanneer ze rijp zijn hieronder.
Acht weken zoete en sappige kersen! Proef ook onze nieuwe soorten: Greystar, Canada Giant en Simone.
Er zijn vele hoofdrassen die maar bepaalde weken rijp zijn. Zodra de Kersentijd begint, hebben wij de volgende rassen:
KERSENKALENDER |
||
Earlise | Week 1 | |
Burlat, Greystar |
Week 2 | |
Sunburst, Vanda, Bellise, Merchant, Pollux |
Week 3 | |
Merton Premier, Giorgia, Summit | Week 4 | |
Sylvia, Castor, Canada Giant, Korvik | Week 5 | |
Skeena, Octavia, Kordia | Week 6 | (Kordia is geregeld de favoriet) |
Karina, Lapins, Sweethart |
Week 7 | (Lapins hebben we niet zoveel) |
Regina, Simone |
Week 8 |
Kom langs voor de lekkerste kersen van de regio!
Wist je dat deze metselbijen solitair leven? Het kan zijn dat ze in groepen voorkomen, zoals bij Wim Oskam Fruit. Dit, omdat hier de bloesem in de lente/zomer volop eten geeft en hun nestlocatie op een zonzijde aanwezig is, maar over het algemeen leven ze graag solitair in tuinen en parken.
Metselbijen zijn hele vredelievende en onschuldige insecten. Ze leven van stuifmeel en nectar. Voor Wim zijn het hele lieve beestjes en steken niet. De hommel kan wel eens steken een bijen kunnen echt nog wel eens echt boos zijn. Ook zijn ze actiever bij koudere temperaturen en
eenvoudig te houden, veel eenvoudiger dan de “gewone” honing bijen.
Metselbijen zijn vaak in bijenhotels te vinden en danken hun naam aan de gewoonte van de meeste soorten om hun nestcellen te 'metselen' van leem, water met modder. De bijenhotels zijn van hout met kokertjes. Daarin leggen ze zo’n 6/7 eitjes per holletje en metselen daarna de deur dicht. Ze verpoppen in de zomer en komen eind augustus/september uit. De jonge bij blijft echter in de broedcel overwinteren en komen pas in het vroege voorjaar naar buiten.
Bij Wim gaan ze overwinteren in de koelkast in een bijenhotel. Ze worden slechts een week of 3 oud. De vaders zijn al eerder dood, en de moeders leggen eitjes van zo’n 4/5 mm. Dan gaat men bij Wim voor de winter deze cocon-nestjes oogsten en leeg maken en wassen. Daarna kunnen ze in de koelcel tot in de lente.
In het vroege voorjaar mogen ze er weer uit. Wim houdt in de gaten wat voor weer het gaat worden, waarbij het belangrijk is wat de temperatuur gaat doen en wanneer de bloemen van de kersen en aardbeien planten uit gaan komen. Dan halen ze ze eruit en weer een weekje verder worden ze wakker. Zodra de verwachting er is dat de bloemetjes open gaan staan, mogen ze uiteraard naar de planten. Als het toch te koud is geeft Wim ze extra blauwe druiven sap om toch voldoende te eten en anders vliegen ze massaal op de kersen, peren en appelen.
Deze bijen kunnen geen schade geven of bestrijding nodig. Het zijn juist hele nuttige insecten voor het bestuiven van planten. Wim heeft inmiddels bijna 1000 van de werkzame metselbijen..
Kom gerust eens kijken hoe de natuur prachtig zijn gang gaat hier!
Foto: Pieter van Breugel
Geniet weer van onze echte Kromme Rijnstreek asperges. Het aspergeseizoen loopt van eind april tot de feestdag Sint Jan, op 24 juni.
Veel zorg besteden wij aan de kwaliteit en smaak van onze asperges. Zowel in onze fruitautomaat als onze fruitverkoop bij de loods kunt u weer onze asperges kopen. Deze zijn echt van topkwaliteit!
Kom bij ons langs en proef bij ons deze prachtige groente!
Wim Oskam Fruit nodigt u uit om kennis te maken met onze overheerlijke unieke witte Kromme Rijn asperge.
Asperges zitten ook boordevol vitaminen, zoals vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur. De unieke groente werkt bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel worden gebruikt bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Past prima in diëten!
De asperge bevat erg weinig calorieën en tegelijkertijd zoveel belangrijke vitaminen.
Witte asperges groeien onder de grond in kalkhoudend zandgrond, terwijl groene asperges boven de grond groeien. Het oogsten van de witte asperges is een delicaat klusje. Onze asperge stekers letten erop dat deze zo min mogelijk worden blootgesteld aan zonlicht. De oogst gebeurt vooral in de vroege ochtend en aan het begin van de avond. Het aspergeseizoenis betrekkelijk kort; in Nederland ongeveer twee maanden. Het seizoen loopt van april tot en met juni. Traditioneel is dit de oogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni. Maar naar gelang de temperaturen in februari of begin maart steken al de eerste scheuten de kop op.
Je kon kennismaken met onze boeren buren en proeven van al het lekkers uit de buurt op onze BOERenMARKT.
Zie hier een impressie van deze dag:
We maakten er een gezellige dag van voor jong en oud met:
Er werden verschillende demonstraties gegeven, zoals schapen scheren, asperges steken, landbewerking met oldtimers.
Ook waren er diverse marktkramen met deelnemers uit de buurt.
De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Zo bestaan er witte, groene en paarse asperges. Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort; in Nederland ongeveer twee maanden. Van april tot en met juni. Traditioneel is dit de oogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni. Maar naar gelang de temperaturen in februari of begin maart steken al de eerste scheuten de kop op.
Vroeger werd de kers in vrij grote hoeveelheden ook in noordelijker streken geteeld, onder andere ook in Nederland in de Betuwe. Deze noordelijke teelt is na de Tweede Wereldoorlog sterk afgenomen. De zeer groot wordende bomen en de daarmee samenhangende arbeidsintensiviteit (oogstwerkzaamheden en bescherming tegen vogels) was daarvan de belangrijkste oorzaak. Sinds de jaren 90 is de teelt echter weer in opkomst als gevolg van de komst van nieuwe grootvruchtige rassen en vooral omdat de omvang van de bomen door het gebruik van nieuwe zwakker groeiende onderstammen beter in toom kan worden gehouden. Daardoor komen de bomen eerder in productie, wordt het oogsten minder arbeidsintensief en is het eenvoudiger om vogelwerende netten aan te brengen.
Kersen bevatten veel goede stoffen
Verder bevatten kersen veel antioxidanten, vitamines en mineralen. Zoals vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C, ijzer, koper, zink, calcium, fosfor, magnesium en kalium en ook veel vezels, wat goed is voor de darmwerking. Uit onderzoek is gebleken dat kersen de kans op artritis, kanker en hart en vaatziekten kunnen verminderen. Daar bovenop hebben ze een vochtafdrijvende werking wat weer goed is voor de nieren.
Sporters zijn welbekend met de goede werking van kersen. Vooral na een zware inspanning is een glas kersensap heel erg goed. Het bevordert het herstel van het lichaam, is goed tegen ontstekingen en kan dus ook een goede uitwerking hebben bij reuma.
Verse aardbeien hebben een hoog vitamine C-gehalte: 64 mg per 100 g. Verse aardbeien kunnen - vooral bij kinderen - bij consumptie allergische reacties zoals netelroos uitlokken. Aardbeien worden veel gebruikt voor jam. In de industrie wordt hiervoor meestal diepvriespulp uit onder andere Polen gebruikt. Daarnaast wordt de aardbei vanwege zijn sterke aroma als smaakversterker gebruikt in onder andere yoghurt. Aardbeien bevatten per 100 gram ongeveer 6,5 gram koolhydraten.
Teelt
Aardbeien worden in de volle grond, onder glas en onder plastic geteeld. Er zijn ongeveer 2000 ha vollegrondsaardbeien. Door vervroeging en verlating kunnen in de Benelux vanaf eind februari tot eind december, dus bijna het hele jaar door, aardbeien geoogst worden. Sommige kwekers proberen deze periode nog verder op te rekken tot jaarrond door onder andere gebruik te maken van verwarming in de winter en koeling in de zomer. Ook de toevoeging van extra CO2 komt de opbrengst ten goede.
De framboos (Rubus idaeus) is een plant uit de rozenfamilie. De soort behoort evenals de gewone braam (Rubus fruticosus) tot het geslacht Rubus. Tot dit geslacht behoren meer dan zeshonderd soorten.
De framboos is een in heel Europa van nature voorkomende plant, die op open plaatsen in het bos en langs bosranden voorkomt en is als voedsel al sinds de vroegste tijden in gebruik. De teelt gaat terug tot de Middeleeuwen.De plant is een heester waarvan de stengels tot 2 meter lang kunnen worden. Elk jaar worden nieuwe stengels uit wortelopslag gevormd. Bij de zomerframboos dragen alleen de tweejarige stengels vrucht, waarna deze afsterven. Bij de herfstframboos dragen daarentegen de toppen van de eenjarige scheuten de vruchten. De framboos bestaat uit vele vruchtjes en is een verzamelsteenvrucht. In tegenstelling tot de braam laat de framboos makkelijk los van de bloembodem. De meeste rassen dragen rode vruchten. Er zijn echter ook enkele rassen met gele vruchten.
De rode bes behoort tot de aalbes (Ribes rubrum). De witte bes behoort ook tot de aalbes,
zodat er - behoudens de kleur van de bessen - eigenlijk geen verschil bestaat tussen rode en witte bessen.
Sommige rassen zoals Opal, Czar, Ontario, Belle de Louvain en Victoria zijn zelffertiel, wat betekent dat ze bevrucht kunnen worden met eigen stuifmeel. Bij andere rassen moeten er minstens twee verschillende rassen aangeplant worden om vruchtzetting te krijgen.
De bestuiving gebeurt door bijen. De bloei vindt in Nederland plaats van half april tot eind april.
Informatie via wikipedia
Bezoek onze gezellige fruitboerderij eens via prachtige fiets en wandelroutes. Zien wij jou ook binnenkort?
Wist je dat kersen behoren, net als pruimen, tot de steenvruchten? En dat ze familie zijn van de roosachtigen? Al deze informatie en nog meer handige tips kun je hier lezen.
Altijd al willen weten hoe het zit met de voedingswaarde van fruitsoorten? Lees hier er meer over.
Seizoensfruit wordt bepaald door o.a. weers- en zonsinvloeden. Lees hier meer over in welke maand je een fruitsoort kan verkrijgen.